Λογότυπο Απόλλωνα

Λογότυπο “Απόλλωνα” Καρυάς

    Ο Απόλλων Καρυάς, από το 1979 μέχρι και σήμερα πραγματοποιεί ανελλιπώς σε ετήσια βάση την τριήμερης διάρκειας εκδήλωση της “Αναπαράστασης του Χωριάτικου Γάμου“, που θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Νομό της Λευκάδας.

Το 1977 την εκδήλωση κινηματογραφεί ο Νέστωρας Μάτσας, ενώ το 1980 ο “Χωριάτικος Γάμος” παρουσιάζεται στις “Γιορτές Λόγου και Τέχνης” στη Λευκάδα, εκδήλωση που παρακολουθεί και τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης.

Αντώνης Τζεβελέκης

Ο Αντώνης Τζεβελέκης

   Η πρώτη αναπαράσταση του “Χωριάτικου Γάμου” πραγματοποιείται για πρώτη φορά το 1954 στην πλατεία της Καρυάς και παρουσιάζονται με κάθε λεπτομέρεια όλα τα έθιμα του γάμου, από την πρώτη ως την τελευταία μέρα. Σύσσωμο το χωριό συμμετέχει στην κορυφαία αυτή εκδήλωση, η οποία απετέλεσε τη σπίθα για τον προγραμματισμό των “Γιορτών Λόγου και Τέχνης“.

   Σήμερα, η εκδήλωση πραγματοποιείται το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου κάθε έτους και διαρκεί τρείς μέρες, ενώ συμμετέχει η πλειοψηφία των κατοίκων του Δήμου Καρυάς, μεγάλος αριθμός εθελοντών – κυρίως νέοι άνθρωποι που συνεισφέρουν με μεράκι και φαντασία.

Στιγμιότυπο 2009

Στιγμιότυπο

  Την Πρώτη Ημέρα πραγματοποιείταιη σκηνική αναπαράσταση, όπου παρουσιάζονται κατά σειρά όλα τα έθιμα, που προηγούνται του μυστηρίου. Πρόκειται για μια σειρά προετοιμασιών, που αφορούν την προίκα της νύφης, το σπίτι, τη φορεσιά της και όλα τα απαραίτητα για το Μυστήριο και το Γλέντι:  “τα Προξενιά“, “οι Αρραβώνες“, “το Πλύσιμο των Μαλλιών“, “τα Προζύμια“, “τα Καρφώματα“.

   Τη Δεύτερη Ημέρα λαμβάνει χώρα το Μυστήριο και το Γλέντι. Το Ζευγάρι, ο Παπάς και ο Κουμπάρος, πάνω στα άλογα, συνοδεία μουσικών οργάνων και πλήθους κόσμου, πηγαίνουν σε ένα παραδοσιακό λιθόκτιστο σπίτι, όπου γίνεται η αναπαράσταση του Μυστηρίου, όπως στο Παρελθόν. Μετά το τέλος του μυστηρίου, τα προικιά φορτώνονται στα άλογα και μεταφέρονται στο σπίιτι του Γαμπρού, ενώ την πομπή συνοδεύουν γαμήλια τραγούδια. Ακολουθεί το παραδοσιακό Γλέντι στην Πλατεία του Χωριού.

   Την Τρίτη Ημέρα ολοκληρώνεται η εκδήλωση με το έθιμο της Πίτας του Γάμου. Πρόκειται για την παρασκευή παραδοσιακής λευκαδίτικης λαδόπιτας, γλύκισμα που φτιάχνεται αποκλειστικά και μόνο στη Λευκάδα σε όλες τις σημαντικές στιγμές της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής. Στο τέλος ακολουθεί γλέντι με παραδοσιακή ορχήστρα.

Χωριάτικος Γάμος στην Καρυά (2006)

Ο Χωριάτικος Γάμος στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη (2016)

Διαβάστε περισσότερα για το Πενθήμερο Αφιέρωμα στην Καρσάνική Βελονιά:

https://inlefkas.gr/2016/12/o-choriatikos-gamos-sto-mousio-angeliki-chatzimichali-video/