Η Καρσάνικη Βελονιά είναι πράγματι ένας μοναδικό ιστορικός, κοινωνικός και οικονομικός θησαυρός. Η λεπτότητά της αναγνωρίστηκε άμεσα, από όποιον ήρθε σε επαφή μαζί της. Γενιές ανθρώπων έχουν μεγαλώσει από τα έσοδα που προσέφερε στο εκάστοτε σπίτι.

Λαμβάνοντας μια σπουδαία πρωτοβουλία η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας και ο Δήμος Αθηναίων -συγκεκριμένα ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας το Δήμου Αθηναίων- διοργανώνουν ένα μνημειώδες πενθήμερο αφιέρωμα σε αυτό το μοναδικό Επτανησιακό Προϊόν.

Δείτε τη θέση του Μουσείου στο χάρτη που ακολουθεί.

Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία εντάσσεται στη γενικότερη θεματική “Θησαυροί των Επτανήσων” έρχεται να πληρώσει ένα μεγάλο κενό στην πολιτιστική και οικονομική πολιτική των θεσμικών φορέων της Λευκάδας, καθώς δεν έχει δοθεί διόλου το προσήκον ενδιαφέρον, για την ανάδειξη αυτού του θησαυρού -στην κυριολεξία.

Σημειώνω, ότι αντίστοιχης έκτασης εκδήλωση έχει να πραγματοποιηθεί -και ειδικά εκτός Λευκάδας- από τη δεκαετία του 1990.

Ως γνήσιο Λευκαδίτικο Προϊόν διαπνέεται από το πνεύμα της κοινωνίας που το “γέννησε”. Η εφευρετικότητα, ο οραματισμός, η κοινωνική ώσμωση μετέφερε το απλό διακοσμητικό κέντημα του ανδρικού πουκαμίσου σε έναν νέο, ανεξάρτητο, αυτόμορφο και αυτόφωτο καμβά. Η μεθοδικότητα της μέτρησης και η (θρησκευτικής μεγαθυμίας) καρτερία της ανάπτυξη του σχεδίου του προσέδωσαν ταυτόσημα χαρακτηριστικά με τη γυναικεία φύση, τόσο στη μορφή, όσο και στο περιεχόμενο. Της φύση της γυναίκας της Καρυάς -ίσως, πιο σωστά.

Ο δημοσιογράφος Ηλίας Γεωργάκης και ο συγγραφέας Θοδωρής Γεωργάκης, θα μυήσουν το ακροατήριο στα χαρακτηριστικά της τέχνης και στην κοινωνική δυναμική που αυτή απέκτησε. Ο συγγραφέας Ν. Π. Δουβίτσας, συγγραφέας του βιβλίου για την ιστορία τη Καρσάνικης Βελονιάς, και ο εκδότης του βιβλίου, τότε κοινοτάρχης, Στάθης Βλάχος -τη δεύτερη ημέρα- θα θα παρουσιάσουν την ιστορία της βελονιάς μέσα από το βιβλίο, αλλά και τη ίδια την ιστορία του βιβλίου και των δράσεων της τότε Κοινότητας Καρυάς.

Τα εργαστήρια κεντήματος θα αναδείξουν της ιδιαιτερότητες της τεχνικής και της τέχνης και η παράλληλη έκθεση θα αποτελείται από κομμάτια μοναδικής και ιστορικής αξίας.

Τέλος…

Το Κέντρο της Αθήνας θα κινηθεί με ρυθμούς Χωριάτικου Γάμου! Μόνο αυτό!

Χωριάτικος Γάμος 2015 - Πρώτη Ημέρα

Μάθετε περισσότερα για την Καρυά και τον πολιτισμό της στο karya.gr. Δείτε τα βίντεο του Θανάση Κατωπόδη από τον φετινό χωριάτικο γάμο κάνοντας κλικ εδώ.

Βρείτε το Μουσείο “Αγγελική Χατζημιχάλη” στο Facebook.

Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα:

karsaniko_eee_1_960karsaniko_eee_2_960

Πρόγραμμα  εκδηλώσεων

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, ώρα  17:00

Εγκαίνια, Παρουσίαση της έκθεσης

– Χαιρετισμοί
– Ηλίας Γεωργάκης «Η Καρσάνικη βελονία», (δημοσιογράφος – συγγραφέας)
– Θοδωρής Γεωργάκης  «Η διάδοση της τεχνικής της Καρσάνικης Βελονιάς στη Λευκάδα», (μέλος επιτροπής εποπτείας ΙΟΝΙΟΥ Βιβλιοθήκης – λαογράφος)
– Μουσικό δρώμενο

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου,  ώρα 10:00

Παρουσίαση του βιβλίου του Ν.Π. Δουβίτσα  «Η τεχνική της Καρσάνικης  Βελονιάς»

– Ναπολέων Π. Δουβίτσας, (συγγραφέας, λαογράφος)
– Στάθης Βλάχος, (τ. Κοινοτάρχης Καρυάς κατά την περίοδο έκδοσης του βιβλίου)
Συντονίζει: η έφορος της ΙΟΝΙΟΥ Βιβλιοθήκης κα Κατερίνα Λέκκα (συγγραφέας)

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, ώρα  10:00

Αναπαράσταση του «Χωριάτικου Γάμου»

– Μ/Φ Όμιλος «Απόλλων»  Καρυάς Λευκάδας

Τρίτη 6  & Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, ώρα  10:00

Εργαστήρια κεντήματος

– Επίδειξη της τεχνικής της Καρσάνικης Βελονιάς από τη Μαυρέτα Αρβανίτη

Επιμέλεια έκθεσης: Παναγιώτης Κατωπόδης

Εκθέματα: *karsaniko kentima

Συμμετέχει ο Λαογραφικός Πολιτιστικός σύλλογος «ΛΑΟΠΟΛΙΣ».

unnamed-1

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι επισκέπτες των εκδηλώσεων θα επωφελούνται έκπτωσης 50% για τη μετακίνησή τους με το ΚΤΕΛ.

Για κρατήσεις θέσεων μπορείτε να επικοινωνείτε με τα εκδοτήρια του ΚΤΕΛ στο τηλέφωνο 2645022364 καθώς επίσης & στον κο Ανδρέα Κατωπόδη : 6944338366